Gerard van Midden schreef het boek 'Verdriet is als een egel'. Als nazorgmedewerker selecteerde hij…
De periode van rouw kent een begin, een middenstuk en een einde. Het is belangrijk bij het begin voor ogen te houden dat er een einde komt aan het grote verdriet. De natuur zorgt ervoor dat je erdoorheen komt, ook al kun je dat vaak niet geloven. Je zult vaak tegen jezelf moeten zeggen dat er een ogenblik komt dat je opnieuw van het leven kunt houden, hoewel dit onmogelijk lijkt.
Je kunt het gevoel hebben vast te zitten in een eindeloos moeras. Stappen zetten kost ongelofelijk veel energie, daarom voelen veel rouwenden zich zo moe. Soms is er zelfs de angst het verlies nooit meer te boven te komen. Alle gevoelens zijn normaal, ook het gevoel niet meer te voelen. Het accepteren van de gevoelens als deel van het helingsproces vraagt tijd en geduld.
Het verlies kan bij momenten bijna naar de achtergrond verdwijnen. Maar plotseling, op een moment dat men dit helemaal niet verwacht, in alle hevigheid weer op de voorgrond treden, bijvoorbeeld bij de eerste krokussen in de tuin, als je een lied hoort of iemands naam leest.
Het omgaan met verdriet en verlies een plaats geven, is geen rechtlijnig proces. Het is meer twee stappen vooruit, één stap terug, ups en downs. Het is belangrijk je te realiseren dat het herstelproces bezig is, of je je nu beter of slechter voelt dan gisteren of vijf minuten geleden. Het vraagt veel geduld van jezelf en de durf een beroep te doen op hulp van mensen om je heen.
Neem voor meer informatie over onze begeleiding gerust contact met ons op. Bel (0299) 37 16 87 (dag en nacht bereikbaar) of klik HIER voor contact.
UEV Uitvaartverzorging werkt in Edam-Monnickendam e.o.