Skip to content

Marinus van den Berg heeft veel ervaring met de hulp aan nabestaanden, schrijft over rouw en is adviseur in het omgaan met verlies. Hij verzorgde onlangs op uitnodiging van Uitvaartverzorging UEV een hartverwarmende avondlezing in de Evangelisch-Lutherse Kerk in Edam.

Ieder mens heeft zijn eigen wijze van het verwerken van verdriet. Marinus van den Berg vertelde uitgebreid over de fases van rouw en de persoonlijke tijdslijn. Hij illustreerde de uiteenlopende gedachten en gevoelens. En benadrukte hoe individueel het omgaan met verdriet is. Dit is één van de waardevolle inzichten die Marinus van den Berg deze avond toelichtte. Rouw is persoonlijk en dus niet in een keurslijf te proppen.

“Wat zeg je dan tegen iemand die zo’n groot verdriet heeft? Hoe bied je troost?” De valkuil voor menigeen is dat we maar al te graag invullen voor een ander. De intentie is goed, daarover bestaat geen twijfel. Maar een luisterend oor bieden of een pannetje soep langsbrengen doet vaak zo veel meer goed.

“Wanneer een moeder van zes kinderen overlijdt, sterven er zes moeders. Een ieder beleeft dat anders. Rouwen is ook het herzien van verwachtingen. En… je moet ook jezelf opnieuw uitvinden en zoeken naar nieuwe verhoudingen.”

“Verdriet pauzeert soms ook en het is een aardschok, ook met vele nabevingen. Sommige kunnen erger zijn dan de schok zelf. Het gaat bij verdriet om verlies vaak niet om wie je nog hebt, maar om wie je mist. Iemand kan dan wel gestorven zijn, maar dat wil niet zeggen dat het gesprek voorbij is.”

“Mensen steunen bij verdriet hoeft niet per se met woorden. Het verdriet erkennen is van belang. Dit kan zeker ook door houding, interesse en gebaar worden getoond.”

 Verlies verwerken vindt Van den Berg “Lariekoek, want, verlies verwerk je niet. Afval verwerk je. Verlies moet je zien te verweven met de voortgang van je leven. Waarbij het moeilijk kan zijn om in rouw woorden te vinden voor je gevoelens.”

Na afloop werden er vragen gesteld en beantwoord. Er was gelegenheid om na te praten aan het slot van deze inspirerende avond – voor wie een verlies draagt of voor wie nabestaanden beter wil leren begrijpen.

De lezing werd aangeboden door Uitvaartverzorging UEV.


Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op:

UEV Uitvaartverzorging tel. (0299) 37 16 87  of mail   info@uitvaartverzorging-uev.nl

Back To Top