skip to Main Content

Online gedenkplaats

“Foto’s maken tijdens de begrafenis? Nou nee, dat is toch niet echt gepast.” Deze reactie horen wij vaak als wij voorstellen om foto’s te maken van momenten tijdens het laatste afscheid. In eerste instantie vinden nabestaanden het soms een beetje vreemd.

Toch zien we regelmatig een familielid die alsnog foto’s tijdens de uitvaart maakt. Van alle cruciale momenten in het leven zijn vaak foto’s of een dvd. Een huwelijk, geboorte, vrijgezellenfeest, allerlei speciale momenten worden vastgelegd voor later. Dus waarom het laatste afscheid niet?

Foto’s kunnen ook gemaakt worden door een professionele ‘uitvaartfotograaf’. Hiermee kunt u vooraf bespreken wat u gefotografeerd wilt hebben. Hierbij valt te denken aan de stoet, de kist met de bloemen of een overzichtsfoto van de nabestaanden in de aula, de verschillende sprekers tot aan het dragen naar het graf, enzovoort.

Later kan er een mooi herinneringsboek van gemaakt worden, waarin u bijvoorbeeld ook de toespraken kunt opnemen.

Het (laten) maken van een video van de dag van de uitvaart is ook zeker de moeite waard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan als kinderen één van hun ouders verliezen en afscheid moeten nemen. Voor kinderen gebeurt er heel veel op die dag. Misschien missen ze dingen of zijn ze nog te jong om alles in zich op te kunnen nemen.

Een opname op cd is een andere manier om de uitvaart vast te leggen. Veel mensen beleven de dag van de uitvaart heel intens. Toch horen we dat men slecht onthoudt wat er gezegd is tijdens de afscheidsbijeenkomst. Dit hangt samen met het rouwen. Daarom kan het fijn zijn als de afscheidsbijeenkomst op is opgenomen, om later nog eens te luisteren naar de toespraken en de muziek.

Foto’s, video of een cd met geluidsfragmenten… Een document van het laatste afscheid kan een emotioneel en tegelijkertijd troostrijk manifest zijn voor het leven dat voortgaat in gedachten. Het is een mogelijkheid om een tastbare herinnering tot stand te brengen voor de nabestaanden, voor de familie en voor latere generaties.

Klik hier als u meer wilt weten over de dag van de uitvaart.

Neem voor meer informatie CONTACT met ons op.


Uitvaartverzorging UEV werkt in Edam-Monnickendam e.o.

 

 

Back To Top