Ga naar hoofdinhoud

Online gedenkplaats

In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar. In 2021 is het 100 jaar geleden dat Duitse keizerin Auguste Victoria in Huis Doorn overleed.

De expositie brengt Museum Huis Doorn terug naar de tijd waarin het Huis in zwart gehuld was. Rouwbloemen sieren de sterfkamers, kroonluchters zijn getooid in zwarte tule, spiegels zijn afgedekt en de eetzaal ziet er net zo uit als na de dood van Auguste Victoria: met een kist, zwarte kleden, palmen en kandelaars.

Er is bijzondere rouwkleding te zien en rouwobjecten, zoals rouwportretten en sieraden geven de kamers een stemmig accent. Maar tegelijkertijd zorgen zij ook voor een levendig karakter: want rouwen gebeurt door mensen. De herinneringsplekken geven het geheel een intieme sfeer.

Bloemenzeeën en stille tochten
Museum Huis Doorn besteedt daarnaast aandacht aan persoonlijke en publieke rouw. Hoe gaan wij om met ingrijpende gebeurtenissen zoals de Bijlmerramp of het neerstorten van MH17? Wat vertellen de bloemenzeeën die ontstaan na het overlijden van bekende Nederlanders? En hoe ziet hedendaagse rouwkleding er uit?

De tentoonstelling is te zien t/m 3 juli 2022. Kijk voor meer informatie op de website www.huisdoorn.nl

Back To Top